Contact formulier
Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Museum Perron Oost
Cruquiusweg 11
1019 AT Amsterdam
The Netherlands
T. 0653404786
De exposities zijn 24/7 te bekijken vanaf het perron. Neem contact op voor rondleidingen of speciale activiteiten.
Onze locatie
Laatste nieuws
Kim Streur – Nachtbrieven
Afbeelding: het openen van de nachtbrief van Nathalie Brans
Kim Streur – Nachtbrieven
09-01 t/m 30-03-2025
Een perron als plek van aankomen, onderweg zijn en vertrekken. Een wachtend gebouw, met een officieel postadres, en een lege brievenbus.
Iemand die vanaf het monumentale perron door de ramen van het museum kijkt, ervaart één op één contact met het werk achter het raam. Het is een moment van intimiteit in de anonimiteit van de stad. In de nacht wordt dat gevoel versterkt. Het verhoogde perron verandert in een donker eiland, alleen uit de ramen van het perronhuisje schijnt nog een zacht, verleidelijk licht, alsof het gebouwtje de nachtelijke passanten naar zich toe probeert te trekken, om het binnenste met hen te kunnen delen.
In het werk van Kim Streur staat het begrip ‘plek’ centraal: hoe geef je gedachten een plek; op het papier, in de tijd, in de ruimte; en hoe kunnen de associaties die een bepaalde ruimte oproept je eigen verhalen beïnvloeden en veranderen.Nachtbrieven is een serie waar ze sinds 2016 aan werkt – een onderzoek naar rouw, en het creëren van een plek hiervoor. De poëzie van Perron Oost, met de suggestie van reizen (het perron en de wagon), de brievenbus die tegenwoordig steeds vaker leeg blijft, en de intimiteit van het uitnodigende licht in de avond, brachten haar op het idee niet haar eigen werk, maar juist het woord ‘nachtbrieven’ te delen met anderen.
Kim Streur nodigde twintig kunstenaars en schrijvers uit een ‘nachtbrief’ te sturen naar Perron Oost. Deze kan elke vorm aannemen: een object, een gedicht, of bijvoorbeeld een geluidVanaf 9 januari zal het gebouw zich langzaam vullen; om de drie dagen komt er een nieuw werk bij, dat eerst enkele dagen vlak achter het raam wordt uitgelicht, alvorens een definitieve plek in het museum te krijgen. De tijd – iets laten groeien – speelt dan ook nadrukkelijk een rol in de tentoonstelling. Wanneer begin maart alle werken zijn aangekomen, zal Perron Oost op vier zondagen van binnen te bezoeken zijn.
Door twintig heel verschillende kunstenaars uit te nodigen, en iedere nachtbrief een aantal dagen uit te lichten, kan een expositie ontstaan waarin tijd, reizen, verbinding en verbeelding samenkomen.
Met: Maria Barnas, Razia Barsatie, Gerda Blees, Nathalie Brans, Ronny Delrue, Hanne Hagenaars & Ellen Sanders, Elise ‘t Hart, Zoë d’Hont, Vincent Icke, Sanne Kabalt, Stan Klamer, Bernke Klein Zandvoort, Uli Kürner, Lennart Lahuis, Ilse Josepha Lazaroms, Natalia Ossef, Sholeh Rezazadeh, Sarah van Sonsbeeck, Eva Spierenburg en Anna J van Stuijvenberg
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie die in maart verkrijgbaar is tijdens de openingsuren van Perron Oost.
Expositiedata:
9 januari t/m 30 maart 2025
24/7 door de ramen van gebouw
Openstelling van het gebouw binnen:
Zondag 09-03, 16-03, 23-03, 30-03 van 13.00 tot 17.00 uur
Het binnenkomen van de brieven is ook te zien op:
Mede mogelijk gemaakt door:
Opening Healing Room – Abul Hisham
Op 16 november 2024 presenteert Abul Hisham zijn nieuwe solotentoonstelling Healing Room in Museum Perron Oost als onderdeel van de serie Fluxus Corporum.
Voortbouwend op zijn lopende onderzoek naar de thema’s ritueel, verlangen en herinnering, zal Healing Room een verzameling beschilderde houten panelen, kleine schilderijen en een beeldhouwwerk bevatten. De schilderijen tonen scènes van menigten, biddende figuren en processies, wat een gevoel van gemeenschappelijke spiritualiteit en collectief verlangen oproept.
De werken van Hisham, die vaak gebruik maken van persoonlijke mythologie en gelaagde symboliek, nodigen kijkers uit om de metaforen te verkennen die in elk stuk zijn verweven. Op basis van religieuze, mythologische, politieke en culturele verhalen moedigt de kunstenaar het publiek aan om deze rijke visuele lagen voor zichzelf te ontcijferen. Zijn tien jaar durende gebruik van poedervormige pigmenten en de diepgaande existentiële implicaties van het medium blijven zijn artistieke praktijk verankeren, waarbij hij fysieke materialiteit vermengt met symbolische betekenis.
De historische context van Museum Perron Oost – een voormalig treinstation dat ooit getuige was van de constante stroom van mensen en goederen – versterkt de thematische diepgang van Healing Room verder. Bezoekers worden uitgenodigd om te pauzeren en deel te nemen aan deze reis van ritueel en introspectie, waarbij ze een ruimte betreden die resoneert met zowel het persoonlijke als het universele geheugen.
Over Fluxus Corporum
De tentoonstellingsreeks Fluxus Corporum, georganiseerd door Museum Perron Oost en Semester 9, bestaat uit vier tentoonstellingen verspreid over het jaar. Allen samengesteld door Boetie Zijlstra en Prutvhi Vellanki, gebaseerd op een concept van Doron Beuns. Fluxus Corporum, vanuit het Latijn vertaald als ‘stroom van lichamen’, onderzoekt hoe een nieuwe generatie kunstenaars met identiteit navigeert in de context van immigratie en globalisering.
De intieme setting, gehuisvest in Museum Perron Oost, het kleinste museum van Nederland, compleet met een historische treinwagon en het huis van de stationschef, symboliseert de constante stroom van mensen en culturen, waardoor het een passend decor is voor deze transformatieve tentoonstellingen.
We kijken ernaar uit u te verwelkomen in de Healing Room van Abul Hisham in Museum Perron Oost.
Praktische info:
- 24/7 te zien op Cruquiusweg 11 Amsterdam vanaf het monumentale perron.
- Nog te zien tot 28 december 2024.
- Wil je een rondleiding mail dan naar info@museumperronoost.nl
- Toegang gratis.
Mede mogelijk gemaakt door:
Een co-productie van Museum Perron Oost en Semester9
Jiyan Düyü – Fluxus Corporum
Vanaf 5 oktober tot en met 10 november 24/7 te zien vanaf het monumentale perron op Cruquiusweg 11 Amsterdam
Of het nu een blik, een gebaar of een stilte in een gesprek is – Jiyan Düyü legt deze kleine, intieme menselijke interacties vast en vergroot ze op een manier waardoor de kijker zich onderdeel voelt van het moment. Haar video-installaties en fotolithografieën, gericht op deze uitwisselingen tussen haar dierbaren, roepen een gevoel van herkenning en comfort op.
De historische locatie van het museum, een voormalig treinstation, versterkt het thema van beweging en tijdelijke ontmoetingen. Bezoekers worden uitgenodigd om even stil te staan en onderdeel te worden van Düyü’s wereld. De tentoonstelling voelt als een reis door de tijd en begeleidt de kijker door intieme familiemomenten die zowel specifiek als universeel zijn.
In haar doorlopende video-installatie wordt de kijker uitgenodigd over de schouders van haar familie in Turkije mee te kijken terwijl ze rond een tafel een spel spelen. Zonder geluid maar met een speelse ondertoon wordt de kijker in de scène getrokken en voelt het alsof ze deel uitmaken van het moment. Met dit werk reflecteert Düyü op de universaliteit van menselijke verbinding en benadrukt ze subtiel hoe deze intieme momenten culturele grenzen overstijgen.
Jiyan Düyü’s werk nodigt kijkers uit in haar wereld, maar haar primaire focus blijft gericht op het verkennen van de dynamiek binnen haar eigen omgeving. Haar kunst is een stille meditatie over de manieren waarop mensen met elkaar omgaan, met een nadruk op wat vaak onuitgesproken of onzichtbaar blijft, en moedigt reflectie aan over de complexiteit van relaties.
Over de kunstenaar: Jiyan Düyü studeerde in 2022 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Met haar afstudeerfilm “Birds Fly Back” won ze de Lakeside Collection Award en de Wildcard van het Nederlands Filmfonds. Met de combinatie van deze prijzen creëerde ze “Heaven Must Be Like This,” dat werd tentoongesteld in Depot Boijmans Van Beuningen. Sinds 2023 studeert Jiyan aan de Hochschule für Bildende Kunst – Städelschule in Frankfurt am Main, Duitsland.
Op zaterdag 5 oktober tussen 16.00 en 18.00 uur kan je de kunstenaar ontmoeten en opent de expositie bij Museum Perron Oost op Cruquiusweg 11 Amsterdam
Mede mogelijk gemaakt door:
Een co-productie van Museum Perron Oost en Semester9
Meer weten over Museum Perron Oost?
Wij zijn het kleinste museum ter wereld!