Vrijheidsmaaltijd met expositie.

Vrijheidsmaaltijd met expositie.

Afbeelding : Spotprent op de situatie in de winter van 1944-1945. Brandstoffen en -voedselschaarste.  Visser, Leo ( 1880-1950) – Techniek: litho. –  Collectie Stadsarchief Amsterdam : tekeningen en prenten.

5mei 2025 17.00- 20.00

80 jaar vrijheid

Museum Perron Oost Cruquiusweg 11 Amsterdam

Bijdrage maaltijd 8€

Aanmelden via info@museumperronoost.nl

 

80 jaar geleden werd Amsterdam bevrijd.

 Er was vreugde, maar ook vergelding, boosheid en spot.

In het perronhuisje is een expositie te zien van foto’s en prenten uit 1945.

Hoe bouw je nadat je land ‘bevrijd’ is aan een duurzame vrede, ga je om met mensen die aan de kant van de bezetter stonden en onderhoud je de vrije samenleving?

Wat kan je leren van hoe het 80 jaar geleden bij ons ging?

Hoe voorkom je een derde wereldoorlog en laat je haat en vergelding niet van generatie op generatie doorgaan.

Koks uit de buurt bakken hartige taarten en een speciaal toetje wordt gemaakt van witbrood jam en chocolade, het eten wat de bevrijders mee brachten.

We zitten buiten op het monumentale perron aan lange tafels en delen met elkaar verhalen over hoop, vrijheid, vrede en verzoening.

Kunstenaar en gedragswetenschapper Sifra Coulet is onze gast, zij zal de maaltijd openen en ook tijdens de maaltijd levert zij een inhoudelijke bijdrage.

                              

Afbeelding: 5 mei 2014, vrijheidsmaaltijd bij Museum Perron Oost

Mede mogelijk gemaakt door:

   

Geluidswandeling onder leiding van Uli Kürner

Geluidswandeling onder leiding van Uli Kürner

DARK SYMMETRIES

listening and mapping the soundscapes of the city

Vrijdag 28 maart, start: 16.45 uur

Deur museum open: 16.30 uur

De wandeling duurt 30 minuten

met voor-en nabespreking is de totale duur ongeveer een uur.

Start- en eindpunt: Museum Perron Oost, Cruquiusweg 11, Amsterdam

Na afloop van de geluidswandeling is er een nabespreking in het naastgelegen Boulevard Café Deelname: gratis  / consumptie Boulevard Café voor eigen rekening Graag komst doorgeven op: info@kimstreur.nl

De geluiden van de stad zijn voor Uli Kürner tegelijkertijd muziekinstrument en kunstwerk; klanken van verkeer, voetstappen, kerkklokken en nog zoveel meer kunnen dienen als leidraad voor een wandeling; geluiden worden al lopend opgetekend, en verwerkt in composities en tekeningen. Na een korte inleiding waarin eenvoudige spelregels worden uitgelegd gaan we op pad, en al luisterend volgen we Uli Kürner. Uit welke richting komt het geluid? Waar is het hard, zacht, hoog, laag? Welke vorm heeft de geluidsomgeving? Door bepaalde geluiden te volgen en te registreren ontstaat er een route, een ‘tekening’.

Tijdens de wandeling ‘DARK SYMMETRIES’ zal er speciale aandacht zijn voor “de cirkelbewegingen en de symmetrieassen” van het naast Perron Oost gelegen Veemarktterrein, en die Uli Kürner hebben geinspireerd tot de nachtbrief die nu te zien is in de expositie nachtbrieven in Museum Perron Oost.

Uli Kürners nachtbrief, naar aanleiding van een nachtelijke wandeltocht omgeving Perron Oost

NACHTBRIEVEN
Museum Perron Oost, Amsterdam

Open: zondag 23 en 30 maart, 13.00 -17.00 uur

De openstelling van ‘het kleinste museum van Nederland’ heeft al veel bezoekers getrokken, zowel uit Amsterdam als van buiten de stad. Ook komende twee zondagen gaat de deur weer open.
Welkom!

Met:
Maria Barnas, Razia Barsatie, Gerda Blees, Nathalie Brans, Ronny Delrue(B), Hanne Hagenaars & Ellen Sanders, Elise ‘t Hart, Zoë d’Hont, Vincent Icke, Sanne Kabalt, Stan Klamer, Bernke Klein Zandvoort, Uli Kürner, Lennart Lahuis, Ilse Josepha Lazaroms, Natalia Ossef, Sholeh Rezazadeh, Sarah van Sonsbeeck, Eva Spierenburg en Anna J van Stuijvenberg

Adres: Museum Perron Oost, Cruquiusweg 11, Amsterdam
Expositie: t/m 5 april 24/7 door de ramen van het gebouw
Openstelling gebouw: zondag  23 en 30 maart, 13.00 – 17.00 uur
Kim Streur is aanwezig. Tevens open op afspraak: info@kimstreur.nl
Toegang: gratis

Info: museumperronoost.nl

Nachtbrieven – het boek: € 20,-
verkrijgbaar in het museum, of te bestellen via info@kimstreur.nl

EEN MUSEUM IN DE OPENBARE RUIMTE
Perron Oost is als een langgerekt stil eiland in de drukke stad. Het ligt het tussen hoge woonblokken aan de ene zijde, en de brede Cruquiusweg en de historische buitenhuizen van de veemarkt aan de andere zijde. Al deze contrasten maken het tot zo’n bijzonder gebied.

De twintig nachtbrieven zijn 24/7 door de ramen van Museum Perron Oost te bekijken. Juist in de schemer en de avond is het een bijzondere ervaring om door de verschillende ramen naar zacht-wit uitgelichte nachtbrieven te kijken. Overdag wordt het zicht enigszins gehinderd door de spiegeling van de omgeving in de ramen, in de avond is het zicht volledig helder: een nachtmuseum in de openbare ruimte.

 

Opening Healing Room – Abul Hisham

Opening Healing Room – Abul Hisham

Op 16 november 2024 presenteert Abul Hisham zijn nieuwe solotentoonstelling Healing Room in Museum Perron Oost als onderdeel van de serie Fluxus Corporum.

Voortbouwend op zijn lopende onderzoek naar de thema’s ritueel, verlangen en herinnering, zal Healing Room een ​​verzameling beschilderde houten panelen, kleine schilderijen en een beeldhouwwerk bevatten. De schilderijen tonen scènes van menigten, biddende figuren en processies, wat een gevoel van gemeenschappelijke spiritualiteit en collectief verlangen oproept.

De werken van Hisham, die vaak gebruik maken van persoonlijke mythologie en gelaagde symboliek, nodigen kijkers uit om de metaforen te verkennen die in elk stuk zijn verweven. Op basis van religieuze, mythologische, politieke en culturele verhalen moedigt de kunstenaar het publiek aan om deze rijke visuele lagen voor zichzelf te ontcijferen. Zijn tien jaar durende gebruik van poedervormige pigmenten en de diepgaande existentiële implicaties van het medium blijven zijn artistieke praktijk verankeren, waarbij hij fysieke materialiteit vermengt met symbolische betekenis.

De historische context van Museum Perron Oost – een voormalig treinstation dat ooit getuige was van de constante stroom van mensen en goederen – versterkt de thematische diepgang van Healing Room verder. Bezoekers worden uitgenodigd om te pauzeren en deel te nemen aan deze reis van ritueel en introspectie, waarbij ze een ruimte betreden die resoneert met zowel het persoonlijke als het universele geheugen.

Over Fluxus Corporum

De tentoonstellingsreeks Fluxus Corporum, georganiseerd door Museum Perron Oost en Semester 9, bestaat uit vier tentoonstellingen verspreid over het jaar. Allen samengesteld door Boetie Zijlstra en Prutvhi Vellanki, gebaseerd op een concept van Doron Beuns. Fluxus Corporum, vanuit het Latijn vertaald als ‘stroom van lichamen’, onderzoekt hoe een nieuwe generatie kunstenaars met identiteit navigeert in de context van immigratie en globalisering.

De intieme setting, gehuisvest in Museum Perron Oost, het kleinste museum van Nederland, compleet met een historische treinwagon en het huis van de stationschef, symboliseert de constante stroom van mensen en culturen, waardoor het een passend decor is voor deze transformatieve tentoonstellingen.

We kijken ernaar uit u te verwelkomen in de Healing Room van Abul Hisham in Museum Perron Oost.

Praktische info:

  • 24/7 te zien op Cruquiusweg 11 Amsterdam vanaf het monumentale perron.
  • Nog te zien tot 28 december 2024.
  • Wil je een rondleiding mail dan naar info@museumperronoost.nl
  • Toegang gratis.

Mede mogelijk gemaakt door:

Een co-productie van Museum Perron Oost en Semester9

Jiyan Düyü – Fluxus Corporum

Jiyan Düyü – Fluxus Corporum

Vanaf 5 oktober tot en met 10 november 24/7 te zien vanaf het monumentale perron op Cruquiusweg 11 Amsterdam

Of het nu een blik, een gebaar of een stilte in een gesprek is – Jiyan Düyü legt deze kleine, intieme menselijke interacties vast en vergroot ze op een manier waardoor de kijker zich onderdeel voelt van het moment. Haar video-installaties en fotolithografieën, gericht op deze uitwisselingen tussen haar dierbaren, roepen een gevoel van herkenning en comfort op.

De historische locatie van het museum, een voormalig treinstation, versterkt het thema van beweging en tijdelijke ontmoetingen. Bezoekers worden uitgenodigd om even stil te staan en onderdeel te worden van Düyü’s wereld. De tentoonstelling voelt als een reis door de tijd en begeleidt de kijker door intieme familiemomenten die zowel specifiek als universeel zijn.

In haar doorlopende video-installatie wordt de kijker uitgenodigd over de schouders van haar familie in Turkije mee te kijken terwijl ze rond een tafel een spel spelen. Zonder geluid maar met een speelse ondertoon wordt de kijker in de scène getrokken en voelt het alsof ze deel uitmaken van het moment. Met dit werk reflecteert Düyü op de universaliteit van menselijke verbinding en benadrukt ze subtiel hoe deze intieme momenten culturele grenzen overstijgen.

Jiyan Düyü’s werk nodigt kijkers uit in haar wereld, maar haar primaire focus blijft gericht op het verkennen van de dynamiek binnen haar eigen omgeving. Haar kunst is een stille meditatie over de manieren waarop mensen met elkaar omgaan, met een nadruk op wat vaak onuitgesproken of onzichtbaar blijft, en moedigt reflectie aan over de complexiteit van relaties.

Over de kunstenaar: Jiyan Düyü studeerde in 2022 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Met haar afstudeerfilm “Birds Fly Back” won ze de Lakeside Collection Award en de Wildcard van het Nederlands Filmfonds. Met de combinatie van deze prijzen creëerde ze “Heaven Must Be Like This,” dat werd tentoongesteld in Depot Boijmans Van Beuningen. Sinds 2023 studeert Jiyan aan de Hochschule für Bildende Kunst – Städelschule in Frankfurt am Main, Duitsland.

Op zaterdag 5 oktober tussen 16.00 en 18.00 uur kan je de kunstenaar ontmoeten en opent de expositie bij Museum Perron Oost op Cruquiusweg 11 Amsterdam

Mede mogelijk gemaakt door:

Een co-productie van Museum Perron Oost en Semester9

Fluxus Corporum: de invloed van familiegeschiedenis op kunst

Fluxus Corporum: de invloed van familiegeschiedenis op kunst

20 SEPTEMBER 2024 – 16:00

Museum Perron Oost en Semester 9 organiseren in samenwerking met het IISG een gesprek over de invloed van familiegeschiedenis op kunst. Tijdens dit gesprek gaan kunstenaars Baby Reni (Irene Ha) en Nazif Lopulissa in gesprek met kunstenaar en curator Doron Beuns over de invloed van migratie en globalisatie op hun werk en identiteit. Migratieonderzoeker Sophie De Baere zal een introductie geven over migratie en familiegeschiedenis in de context van het IISG.

Bij de laatste Biënnale in Venetië werd duidelijk dat de westerse kunstwereld vaak verwacht dat kunstenaars uit andere delen van de wereld hun achtergrond centraal stellen, waarbij hun culturele invloeden niet vanuit een westers perspectief te begrijpen zouden zijn. Doron Beuns stelt echter dat een nieuwe generatie kunstenaars dit cliché doorbreekt. Zij maken werk dat vanuit een persoonlijke visie de uitwisseling met verschillende culturen verkent, inclusief de westerse. Dit idee is ontleend aan het essay ‘The Radicant’ van de Franse curator Nicolas Bourriaud uit 2009. Tijdens het gesprek zal Beuns samen met de kunstenaars verkennen hoe invloeden uit verschillende culturen elkaar kunnen versterken, uitdagen en soms ongemakkelijk kunnen schuren. Het gesprek wordt afgesloten met een rondleiding door de tentoonstelling van Nazif Lopulissa.

Over Fluxus Corporum
De tentoonstellingsreeks Fluxus Corporum, van Museum Perron Oost en Semester 9, bevat vier tentoonstellingen die plaatsvinden tot het einde van dit kalenderjaar, waarvan de eerste twee solo-exposities van de kunstenaars Baby Reni (Irene Ha) en Nazif Lopulissa zijn. De tentoonstellingen zijn samengesteld door curator Boetie Zijlstra en Prutvhi Vellanki, gebaseerd op het tentoonstellingsconcept van Doron Beuns.

Lees meer…

Nazif Lopulissa – Fluxus Corporum

Nazif Lopulissa – Fluxus Corporum

Nazif Lopulissa    17 augustus tot 29 september 2024

 Voor deze tentoonstelling in Museum Perron Oost presenteert Nazif Lopulissa een serie schilderijen gemaakt van bleekwater en olie. Lopulissa onderzoekt de rol van licht als leidende kracht en katalysator voor groei, richting en uitwisseling en onderzoekt thema’s als migratie, ontheemding en aanpassing.

Deze nieuwe serie werken is gemaakt met bleekmiddel – een reducerend materiaal – dat de natuurlijke kleur van het linnen wegneemt en het oppervlak permanent verandert. Gelegen op het kruispunt tussen constructie en reductie, verkennen de materiële kwaliteiten van het werk op speelse wijze de manieren waarop het zelf wordt opgebouwd, verschuift en verandert. Dit idee wordt ook weerspiegeld in de aan elkaar genaaide linnen panelen – een cultureel erfgoed dat met elkaar verweven is, waarbij afzonderlijke delen een geheel worden, afzonderlijk en toch rijker door hun eenheid.

In Museum Perron Oost baden de werken in het kunstmatige roze licht van industriële groeilampen, die worden gebruikt om de fotosynthese-eigenschappen van zonnestralen te simuleren, waardoor planten worden aangemoedigd om binnenshuis te groeien. Deze lampen, die kunnen worden verplaatst of aan- en uitgeschakeld, hebben het vermogen om de richting en het traject van de groei van de plant te veranderen, wat het inconsistente en onbetrouwbare migratiebeleid van Nederland vertegenwoordigt. Wanneer mensen ontheemd zijn, moeten ze zich opnieuw aanpassen en herpositioneren, om wortel te schieten en weer naar het licht te groeien.

Dit licht voegt een afvlakkende kwaliteit toe aan de werken, een kwaliteit die wordt versterkt door de toevoeging van olieverf, een laatste fineer over de werken. De olie maakt het oppervlak vlak en voegt ook een beschermende laag over de werken toe, waardoor ze zorgvuldig worden omhuld.

Opening : 17 augustus tussen 16.00 en 18.00 uur

Zaterdag 7 september 14.00-17.00 uur doorlopende rondleidingen

Artist talk 20 September in het Internationaal instituut voor Sociale Geschiedenis – Fluxus Corporum: de invloed van familiegeschiedenis op kunst

https://iisg.amsterdam/en/events/fluxus-corporum

 

Mede mogelijk gemaakt door:

         

Een co-productie van Museum Perron Oost en Semester9

Museum Perron Oost & Semester 9 presenteren FLUXUS CORPORUM

Museum Perron Oost & Semester 9 presenteren FLUXUS CORPORUM

Museum Perron Oost en Semester 9 kondigen met trots de tentoonstelling reeks ‘Fluxus Corporum’ aan. Deze reeks bevat vier tentoonstellingen die plaatsvinden tot het einde van dit kalenderjaar, waarvan de eerste twee solo-exposities zijn van de kunstenaars Baby Reni (Irene Ha) en Nazif Lopulissa. De tentoonstellingen zijn samengesteld door curator Boetie Zijlstra en Prutvhi Vellanki, gebaseerd op het tentoonstellingsconcept van Doron Beuns.

‘Fluxus Corporum,’ wat zich vertaalt naar ‘stroom van lichamen’ in het Latijn, laat zien hoe een nieuwe generatie makers experimenteren met identiteit onder invloed van immigratie en globalisatie. De tentoonstellingen vinden plaats in de intieme setting van Museum Perron Oost, het kleinste museum in Nederland. Gelegen op een voormalig treinstation, compleet met het huis van de toezichthouder, spoorwegen en een historisch wagon, vormt deze locatie een krachtig symbool van de voortdurende beweging van mensen over culturele grenzen.

Baby Reni en Nazif Lopulissa tonen hoe beeldende kunst en design traditionele opvattingen over identiteit uitdagen. Via uitwisseling, samensmelting en vertaling bieden zij nieuwe perspectieven op zowel westerse als niet-westerse ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis. ‘Fluxus Corporum’ nodigt bezoekers uit om na te denken over de complexiteit, uitdagingen, mogelijkheden en schoonheid van een wereld waarin mensen, toenemend door politieke of professionele redenen, van territorium veranderen.

Lees meer…

Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen?

Interviews bij expositie afgenomen in 2018.

1. De Syrische vluchteling Mahmoud Noufal interviewt rabbijn Lody van de Kamp over de Tweede Wereldoorlog en over hoe dat zijn leven heeft beïnvloed. De vader van Lody overleefde Auschwitz, zijn moeder zat ondergedoken tijdens de oorlog.

 

2. Rabbijn Lody van de Kamp interviewt Mahmoud Noufal over waarom hij en zijn familie zijn gevlucht uit Syrië. En hoe het hem lukt om toch opgewekt te blijven. Mahmoud kwam in Amsterdam terecht. Zijn familieleden elders in Europa.

 

3. Wim Sels was 18 jaar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en meldt zich in 1942 als leerling-machinist bij de NS om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz. Wat maakte hij mee op de trein?

 

Interviews en montage: Joost Wilgenhof

Lees meer…

Wat betekent vrij zijn voor jou?

Wat betekent vrij zijn voor jou?

Vrijheidsmaaltijd  5 mei 2024  tussen 17.00 uur en 20.30 uur

Bij Museum Perron Oost vieren we jaarlijks de vrijheid met een vrijheidsmaaltijd op het perron en een programma wat aansluit bij de herdenking. Dit jaar doen we dat met een live radioprogramma en een interactieve expositie. De wereld staat in brand, er zijn veel oorlogen en ook nog de dreiging van het klimaat. Er is nog steeds armoede en onderdrukking. In Museum Perron Oost staat een tafeltje met twee stoelen, er ligt een stift op tafel. Er liggen boeken en er is wat te eten. Op de muren staan al teksten van mensen die eerder aan tafel zaten. Er wordt teruggekeken op het verleden en vooruit naar de toekomst. Een van de boeken op tafel is de Max Havelaar van Multatuli, open bij het verhaal van Saidjah en Adinda.  Een ander boek is ‘Massa en macht’ van Elias Canetti, er liggen ook gedichten. Ook het nieuwste boek van Adriaan van Dis ligt er ‘De kolonie mept terug’. Buurtbewoner Bert Kommerij zit aan tafel en gaat in gesprek met de bezoeker(s). De gesprekken zijn live op het perron bij de vrijheidsmaaltijd te horen.

Aanmelden voor de vrijheidsmaaltijd is verplicht

Toko Bersama verzorgt de (vegetarische) maaltijd.  We vragen 10 euro voor de maaltijd met een drankje erbij. Aanmelden kan via: info@museumperronoost.nl

Expositie 21 april tot 19 mei

De expositie is gratis te bezoeken en aan te vullen. Stel een vraag, schrijf een gedicht of een overpeinzing op de muur in het museum. Bestaat er zoiets als een recept voor vrijheid?  Vanaf zondag 21 april kan je een afspraak maken om je bijdrage in het museum te schrijven. Voor een afspraak, mail naar info@museumperronoost.nl

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door : Stadsdeel Oost en 4 en 5 mei comité Amsterdam

Wil je nog meer artikelen lezen, klik dan op de volgende link.

Partners|Sponsors:

4 & 5 mei Amsterdam
Pakhuis de Zwijger
Fonds voor oost (Amsterdam)
Gemeente Amsterdam stadsdeel-Oost
IISG-logo
Mondriaan fonds